Pa de Sant Jordi


Ja s'acosta el Dia de Sant Jordi, dia de roses, llibres i molta gent tombant pels carrers. És un dels dies de l'any que més m'agrada, sobretot si fa un bon sol!

Aquest any com a bona barcelonina d'adopció m'he atrevit a fer pa de Sant Jordi i el resultat ha sigut sorprenent. És un pa que llueix molt i que no és tan complicat com sembla.

Aquest pa el vaig descobrir quan vaig venir a viure a Barcelona; a Reus no l'havia vist mai. I val a dir que és boníssim :)
Està fet de 3 masses de pa diferents: una amb formatge (per imitar les bandes grogues de la senyera), una altra amb sobrassada (per imitar les 4 barres) i la tercera porta nous (serveix per embolcallar els pans)

Després d'estar buscant receptes per internet i d'acabar una mica atabalada, vaig trobar aquesta al blog Panificant. Us recomano fer-hi un cop d'ull perquè les explicacions i les fotos són molt entenedores.

Simplement us transcriuré la recepta i el procés. I us inclouré les modificacions que hi he fet jo (rebaixar la sal, canviar el tipus de farina i escalfar l'aigua).

Ingredients: (per a uns 8 panets)

Massa de formatge:
  • 100 gr de formatge parmesà en pols
  • 235 gr de farina panificable
  • 7 gr de sal
  • 1 ou
  • 10-12 gr de llevat
  • 110 gr d’aigua tèbia (l'hem de poder tocar sense cremar-nos)

Massa de Sobrassada:
  • 90 gr de farina de força
  • 100 gr de farina panificable
  • 90 gr de sobrassada
  • 3 gr de sal
  • 90 gr d’aigua tèbia
  • 12 gr de llevat

Massa de nous:
  • 200 gr de farina panificable
  • 7 gr de sal
  • 100 gr de nous trossejades
  • 10 gr de sucre
  • 100 gr d’aigua tèbia
  • 15 gr de llevat
Aigua per enganxar les tires de massa

Elaboració:
Comencem amassant el pa de formatge.
Barregem la farina i el formatge. Tot seguit hi posem l'ou i la sal i barregem. I per últim hi posem el llevat i anem afegint l'aigua a poc a poc, de manera que la farina la vagi absorbint sense saturar-se.
Amassem fins a obtenir una massa ben lligada, però un pèl enganxosa. La posem en un bol tapada amb un drap de fil i la deixem llevar durant una hora aproximadament.

Continuem amb l'altra massa, la de pa de sobrassada.
En un altre bol barregem la farina, la sal i la sobrassada. Pastem una mica i hi afegim el llevat i l'aigua a poc a poc.
Anem amassant fins a obtenir una massa com l'anterior. També la deixem en un bol tapada i la deixem fermentar una hora.

Finalment preparem la massa amb nous.
Barregem la farina, el sucre, la sal i les nous. Ho barregem i hi posem el llevat i l'aigua a intervals.
Amassem i quan estigui llesta també la tapem i la deixem llevar una hora.

!!El temps de fermentació depèn en gran part de la temperatura. És bo posar les 3 masses a fermentar dins el forn apagat durant una hora o fins que hagin doblat el seu volum.

Passar aquest temps és hora de donar forma al pa:
Estirem la massa de formatge de manera que ens quedi un rectangle d'uns 30 cm de llarg per uns 25 cm d'ample. Això ens ha de servir per treure 5 tires de 30 cm de llarg per uns 5 cm d'ample.

Les reservem i fem el mateix amb la massa de sobrassada. Hem de tenir en compte que aquesta massa ha de ser igual de llarga que l'anterior però més estreta (20 cm). En traurem 4 tires que ens serviran per fer la senyera.

Un cop tinguem totes les tires preparades, serà hora de muntar el pa!
Agafem una tira de pa de formatge, pintem la part superior amb aigua i a damunt hi posem una tira de pa sobrassada; això ho fem fins a tenir totes les capes superposades.

Un cop tenim les capes posades, és hora d'estirar el pa de nous. L'hem de fer prou ample per a que embolcalli el conjunt de capes. Així:



És important pintar amb aigua la part superior del pa de nous perquè s'enganxi bé al voltant de la resta de masses.
Ho embolcallem i tallem rodanxes d'uns 4 cm. Els posem en safates perquè acabin de fermentar.

Aquí en teniu una mostra:


 (Jo els vaig deixar fermentar quasi 2 hores tapats amb un drap de fil. Van doblar el volum.)

Per últim preescalfem el forn a 200ºC, i en el moment de coure els pans, posem un recipient amb glaçons al forn perquè hi hagi prou vapor durant la cocció.
Al cap d'uns 25 minuts ja estan llestos!

mmmmm....!!



Bon profit i feliç Dia de Sant Jordi!!!








Comentaris

Entrades populars