Orelletes


Com no podia ser d'una altra manera, avui toca fer una entrada dedicada a les orelletes. Una mena de coques primes que es fregeixen i s'ensucren un cop fredes. Tenen un gust suau d'anís, matafaluga i coriandre i són delicioses!

Aquests dolços són molt típics de la comarca del Baix Camp (entre d'altres) i d'estricte elaboració per Pasqua a l'Aleixar. Durant la Setmana Santa gairebé totes les famílies del poble en fan a casa i, és clar, es comparteixen i s'intercanvien.
Així doncs, acabes provant les orelletes de mig poble :)

Des de petita recordo fer orelletes a casa la meva àvia, i des de fa uns anys la meva mare i jo hem pres el relleu a casa nostra.

Aquesta recepta és un petit homenatge a totes les àvies que any rere any han mantingut viva la tradició.

Aquí teniu la recepta!

Ingredients (55 orelletes):
- 2 kg de farina
-750 ml d'aigua (la farem servir per bullir les espècies i afegir-la després a la recepta)
-350 gr de sucre
-4 culleradetes de sal
-1 got d'anís
-1/2 got de vi ranci
-1 got d'oli
-la ratlladura de 2 llimones
-5 ous
-30 gr de matafaluga i coriandre (tot barrejat)
-200 gr de llevat

A més:
-Sucre llustre per posar damunt les orelletes
-Oli per treballar i fregir

Elaboració:
Primer bullim la matafaluga i el coriandre, d'aquesta manera no es noten quan ens mengem les orelletes.
Escorrem i reservem l'aigua.

Tot seguit es barregen en un cossi ample i gran tots els ingredients menys l'aigua de bullir les espècies i el llevat.

Quan tots els ingredients estan barrejats hi posem 2 parts de l'aigua de bullir i amassem fins que s'hagi absorbit.

A continuació desfem el llevat amb la resta d'aigua i ho posem a la massa.

Ara vé la feina més dura: amassar. Per aconseguir que la massa quedi fina i no s'enganxi, segurament haureu d'afegir més farina; feu-ho de mica en mica, si no, us quedarà una pasta dura i amb molt nervi.

                                                        (al principi de l'amassat)

Quan ja tenim la massa llisa i no s'enganxa, la tapem amb un drap de fil i la deixem llevar fins que dobli el seu volum. Jo la vaig posar al forn apagat durant una hora i mitja aproximadament.

Finalment toca formar i fregir les orelletes.

És important tenir ben untada d'oli la superfície on treballarem i el corró; ja que la pasta s'enganxa molt quan la treballem.

Per formar les orelletes fem boles de la mida d'una pilota de golf i les estirem amb corró fins que la massa transparenti una mica. És recomanable estirar-les molt perquè no quedin gruixudes quan es couen.

A mesura que anem tenint les orelletes estirades, les posem a fregir en una olla gran amb oli molt calent. Quan estiguin daurades per un costat les girem i les acabem de coure.
Aquest pas és bo que el facin dues persones: una estira les orelletes i l'altra les fregeix. D'aquesta manera no se'ns cremaran.

Un cop cuites, les col·loquem damunt de paper absorbent i hi posem sucre llustre un cop estiguin fredes.

Ja les tenim a punt!!

Bon profit i bona Pasqua!!











Comentaris

Entrades populars